Vragen en tips over zwembaden

Welke zwembaden kunnen ingegraven worden?

Van zodra het zwembad aan de zijwanden een verharde wand heeft die de liner beschermt, kan het zwembad ingegraven worden. Concreet betekent dit dan alle Gre en Vogue zwembaden ingegraven kunnen worden. De Intex en Bestway baden dien bovengrond geplaatst te worden.

Welk zwembad past het best bij mij?

Dit is niet eenvoudig te bepalen en hangt af van tal van factoren:

-budget: Intex en Bestway zwembaden vindt u al vanaf €50 tot €1000. De Gre, Zodiac en Vogue zwembaden beginnen pas aan €1000. Vergeet niet dat er ook nog tal van toebehoren bijkomen (onderhoud, verwarming, ...)
-plaats: U hebt de keuze tussen een rond of een ovaal bad. Zorg evoor dat u nog voldoende ruimte rondom het bad hebt.
-definitief: Intex en Bestway zwembaden dienen vaak als instap zwembad. Nadien stappen mensen vaak over naar een definitief zwembad dat ze eventueel kunnen inbouwen. U komt dan automatisch terecht bij de zwembaden van Gre, Zodiac of Vogue.
-leeftijd kinderen: bij kleine kinderen wordt vaak gestart met een Intex of Bestway zwembad. Naar mate ze ouder worden, groeit het bad vaak mee in grootte en stapt men over naar Gre, Zodiac of Vogue baden.

Hoe kan ik mijn zwembad inbouwen?

Volg onderstaande stappen of download hier onze handleiding "een zwembad inbouwen" met handige foto's!

Plaats en terrein

Het terrein waarop het zwembad wordt geïnstalleerd moet vast en compact zijn (niet installeren op zachte of aangevulde grond). De oppervlakte moet glad en zuiver waterpas zijn, zonder gaten, onkruid, wortels of stenen die de liner kunnen beschadigen. Zoek een zonnige plaats uit, in de nabijheid van een waterafvoer, een wateraansluiting en een aansluiting voor elektra (230 volt). Let op dat er geen ondergrondse leidingen ter plaatse lopen.

Bescherm het zwembad tegen wind en plaats het zo mogelijk niet onder bomen (de bladeren vervuilen het zwembad ). Niet installeren onder hoogspanningskabels.

Voorbereiding van het terrein?

Markeer de plaats waarop we het zwembad gaan installeren. Wanneer het zwembad rond is, zal de diameter van het gat ca 1 meter meer moeten bedragen dan de diameter van uw zwembad. Wanneer het zwembad ovaal is, zal het gat 1 meter langer en 2 meter breeder moeten zijn dan de afmetingenv van het bad. Houdt bij plaatsing rekening met de skimmer, inlaat en de trap.

De diepte dient 15 cm meer te zijn dan de hoogte van uw zwembad ( als uw zwembad 1,20 m hoog is, zal de diepte 1,35 m moet zijn).

Zorg voor een platform van beton met wapening of stabilisé, dikte 15cm, welke volkomen vlak en waterpas dient te zijn. Om te voorkomen dat de liner beschadigd dient u beschermend vilt op de betonplaat of stabilisé te leggen.

Slotinstallatie

Ga over tot het monteren van het zwembad, en volg daarbij nauwkeurig de instructies van de gebruiksaanwijzing. Sluit de filterinstallatie aan. Hierna het zwembad met water vullen. Met tape de wanden aan de buitenzijde bekleden met 20 mm polystereenplaat die in de meeste doe het zelf zaken te verkrijgen is. Na controle de ruimte tussen het zwembad en talud afvullen met gestabiliseerd zand. Het gestabiliseerde zand, gelijkmatig gefaseerd rond de omtrek verdelen. Ga in etappes te werk, bijvoorbeeld 30 cm bij 30 cm, zodat het gestabiliseerde zand corect wordt gestort. Van deze handeling zal, gezien het feit dat dit ervoor zal zorgen dat mogelijke aardverschuivingen zullen worden vermeden, de toekomst en levensduur van uw bad afhangen.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Opgelet: Belgische wetgeving

Voor de aanleg van een openluchtzwembad is geen stedenbouwkundige vergunning nodig wanneer het zwembad:

- met aanhorigheden niet groter is dan 30 m².
- niet hoger is dan 1,5 m, inclusief de afdekking.
- niet in de voortuin wordt geplaatst.
- binnen 30 m van de woning ligt.
- niet ligt in ruimtelijk kwetsbare gebieden.
- niet ligt in een oeverzone of in de 5 m brede strook vanaf een waterloop.
- Is uw woning in een verkavelingszone gelegen? Dan kan het zijn dat u zelfs voor een klein inbouwzwembad een toelating dient aan te vragen. Opgelet dus in dat geval.

Wie aan een of meer van bovenvermelde voorwaarden niet kan voldoen, moet bij zijn gemeentebestuur een vergunning aanvragen. Dit is een eenvoudige aanvraag waarvoor geen architect nodig is indien het zwembad kleiner is dan 150m².

Tegen deze zomer zal deze regeling nog versoepeld worden.

Voor een opbouwzwembad dat je na het zomerseizoen weer afbreekt, heb je geen bouwvergunning nodig. 

Kan ik mijn zwembad beveiliging voor kinderen?

Dit is perfect mogelijk. Er bestaan een aantal kinderalarmen die ervoor zorgen dat u verwittigd wordt indien iemand het zwembad betreedt.

Neem ik best grondwater, leidingwater of regenwater?

U kan kiezen tussen grondwater of leidingwater. Onze voorkeur gaat echter uit naar de laatste. Leidingwater is namelijk al voorbehandeld en daardoor heeft u nadien minder chemicaliën nodig bij de opstart van het zwembad. De meerkost van leidingwater zal zich compenseren met de min kost aan onderhoudsproducten.

Regenwater is absoluut uit den boze. Dit water kent meestal een grote vervuiling en de pH waarde staat vaak helemaal foutief.

Waar vind ik wisselstukken?

U neemt hiervoor best contact op met onze klantendienst.

Betaal veilig makkelijk en snel

25-02-2020 12:58:57 Europe/Brussels +0100